lauantai 16. heinäkuuta 2011

Ihan itselle!


Tykkään tehdä käsitöitä. On ihana antaa toisille itse tehtyjä asioita tai katsella pienen tytön suurta iloa siitä, kun äiti väkertää jotain, hienoa tai vähemmän hienoa. Harvemmin kuitenkaan tulee tehtyä paljoa itselle. Katselen kyllä kaupoissa vaatteita ja monia tavaroita sillä silmällä että: "Ihan kiva, mutta tuon osaisin kyllä tehdä itekkin. Ja kamala hinta". Jonka jälkeen lähden pois - en siis osta, mutten myöskään yleensä saa koskaan tehtyä itselle mitään.

Välillä sitten saan näitä puuskia, jolloin teen myös itselle. Viimeistään silloin kun on pakko. Tai siis pakko ja pakko. Kaikkehan voisi aina ostaa silloin kun on aivan pakko, mutta kun ei anna luonto periksi. Kuten nyt esimerkiksi noiden kuvassa olevien kestositeiden kohdalla. Siis pieniä kankaiden paloja ommellaan päällekäin, lisätään nepit - ja tadaa - hyvin tarpeellinen kankaankappala on valmis. Kaupasta ostettuina noista saa maksaa 4-10€ kappaleelta. Sillä hinnalla jäisi, ja on jäänytkin ostamatta. Mutta kun edellisten ompelusta on jo vuosia, ja vaikka ovatkin kestäviä, niin rajansa on kankaan kestävyydelläkin. Olin saanut jo hienot ja toimivat kaavatkin tehtyä, ja yhdet testikappaleetkin. Mutta niin vaan piti niiden testikappaleidenkin jo kulua ennekuin sain aikaiseksi. Yhden illan leikkasin ja aamulla ompelin kasaan. Iltauutisten aikaan nepitin ja siinä ne sitten ovat. Ja voi sitä iloa, minkä tuollainen pieni kankaanpala voikaan saada aikaiseksi!

En ole käyttänyt kertakäyttöisiä siteitä varmaan kuuteen vuoteen. Sen jälkeen kun ensimmäistä kankaista koitin, ei ollut paluuta entiseen. Tuossa kankaita leikellessäni ja pohtiessani, että raskisiko sitä käyttää ihan bambuisia palasia (joista ei siis kyllä olisi saanut enää mitään muutakaan) vai etsisinkö jotain huonompia kankaita, päädyin insinöörimäisesti laskemaan ompelemalla aikaansaamaani säästöä. Eihän minulla ole tietoa siitä, mitä kertakäyttösiteet nykyään maksavat, mutta arvelin niiden hinnan pyörivän muutamassa eurossa. Suolivamman aihettama lisäkäyttötarve nosti minun teoriassa kuluttamani summan kokonaisarvoita, mutta kyllä minä silti yllätyin, kun sain tulokseksi n. 250€ vuodessa. Pelkkiin siteisiin? Kuluneessa kuudessa vuodessa olen siis säästänyt 1500€ ?! Eikä tuossa ole otettu huomioon kertakäyttösiteiden aihettamia jatkuvia tulehduksia taikka niiden hoitokuluja. Ja nämä laskelmat ynnättyäni leikkasin huoletta ne bambuisetkin kankaanpalat siteisiini. Olen ne ehkä ansainnut :)

1 kommentti:

  1. Olet varmasti ne ansainnut :) Hui mikä säästö! Ja tässä ei voi edes vedota pesukustannuksiin tai muihin, kun ei noilla saa koneellista aikaiseksi :D Sulla on onnistunut tuo saumurointi paremmin kun mulla, en vielä osaa tehdä noin monimutkaista kuviota sillä :D

    VastaaPoista