perjantai 13. tammikuuta 2012

Maitoa?

En ole maidon ystävä. Olen juonut sitä kyllä joskus lapsena, mutten muista milloin viimeksi, enkä muista koska ja miksi lopetin. Pitäisi ehkä äidiltä kysyä. En millään tasolla pidä suomalaisesta tavasta tuputtaa maitoa joka paikassa enkä siitä, miten maitoa pidetään jonain äärettömän oleellisena osana terveellisiä elämäntapoja. En tiedä muita maita joissa aikuiset joisivat maitoa samalla tapaa kuin Suomessa. Enkä näe maitoa oleellisena osana lapsenkaan ruokavaliossa. Ja erityisesti olen lehmänmaidon tuputusta vastaan imeväisikäisillä. Mulla ei kertakaikkiaan mene jakeluun miten lehmänmaito voisi olla ihmislapselle tärkeämpää ja erityisesti, miten se voisi olla parempaa kuin oman lajin maito? Neuvoloissa ja oikeastaan liki kaikkialla tuntuu vallitsevan käsitys, että äidinmaito on yli vuoden vanhalle täysin turhaa (ja monasti jo aiemminkin), mutta lehmänmaitoa on ehdottomasti annettava. Vaikka juuri se äidinmaito olisi se kaikken paras aine niin kauan kuin lapsi vain sitä haluaisi juoda. Ei luonto nyt niin tyhmä ole, että se muuttaisi jonkun lajin maidon sokerilitkuksi tmv kesken imemiskauden? Vai luuleeko ihmisrotu olevansa todella jo niin kaukana eläimistä?


Mutta siis kaupanmaidosta piti kirjoittamani. Luin Eat&Joy:n blogista jutun Maidoilla on eroa, osa 1. Olen typertynyt. En siis tosiaankaan pidä kaupan maitoa oikeastaan millään tavalla arvossa, mutta silti tämä pätkä iski silmään kuin metrin halko:
"Valion mukaan Plus avasi ”maidon uuden aikakauden”. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että raakamaidon saavuttua meijeriin, se hajotetaan ensin maidon eri komponenteiksi, joista ryhdytään rakentamaan maitotuotetta. Pastöroinnin ja homogenoinnin tuloksena lisäksi moni ainesosa tuhoutuu, joten hävikkiä korjataan lisäämällä mm. D-vitamiinia, jota ilman maidon kalsium ei imeytyisi. Rasvattomana Plus-maito olisi kalman sinertävää, mutta valkoisuus saadaan lisäämällä – ei tällä kertaa rasvatonta maitojauhetta, vaan juuston valmistuksen sivuvirtana syntyvää heraproteiinia. Plussaa saa silti yhä kutsua maidoksi.
Kuluttajien pitäisi saada tietää, mistä heidän maitonsa on tehty, sillä maito ei ole enää lehmänmaitoa siinä merkityksessä kuin sen luulemme olevan. Pahimmillaan maidossa käytetään laimentajia ja laajentajia eli ns. permeaatteja, jotka ovat juustojen ja erikoismaitojen valmistuksen sivutuotteita – joidenkin mielestä jätettä – joilla maitoa jatketaan. Jopa 12 prosenttia maidon tilavuudesta voi tulla siihen ulkoapäin.
Hei Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, miksi maitotölkin kyljessä ei lue sisältöluetteloa siitä, mistä ja miten maito on kasattu? Eivätkö permeaatit ole maidon lisäaineita lisättävien vitamiinien ja kivennäisaineiden tapaan? Entä mitä lisäaineita komponenttien, kuten heraproteiinin säilytyksessä käytetään? Entä mitä valmistuksen apuaineita, joita ei lain mukaan tarvitse kertoa kuluttajalle, nykymaidon prosessoinnissa käytetään? Entä teknologioita? Valiohan on ilmoittanut harjoittavan USA:ssa ultrafiltraatiota, joka on käytännössä nanoteknologiaa. "  
(suora lainaus blogin sivulta)

Voi kun tuota maitoa myytäisiinkin sellaisena kuin se tulee! Mitenköhän paljon ihmiset haluaisivat ostaa kalman sinertävää "maitoa"? Ja todellakin, miten voi olla mahdollista, että maitoon lisättäviä aineita ei tarvitse merkitä purkkiin? Miksi maidolla on erikoisasema? Tiedän, että esim. rasvattomaan maitoon rasvaliukoinen D-vitamiini pitää lisätä öljyyn sekoitettuna, jotta se sinne edes saataisiin. Sitä ei kuitenkaan merkata mihinkään. Valion vastaus öljyn ilmoittamattomuuteen on se, että sillä ei ole väliä, koska määrä on niin pieni. Tiedän kuitenkin pienten allergikkojen saaneen oireita muuten sopivasta maidosta, sillä he ovat olleet allergisia kyseiselle öljylle. Niin että sillä ei ole väliä? Kuka sen päätti? Valio?


Ei minun pitäisi olla yllättynyt, mutta ehkä haluan kuitenkin vielä ajatella jotain hyvää maitoteollisuudesta. Olen salaa onnellinen siitä, että lapseni on maitoallergikko, joten en joudu pohtimaan maidon laatua ja osuutta lapseni ruokavaliossa - vielä. Mutta näiltä teksteiltä en osaa välttyä. Enkä voi sille mitään, että ne vaikuttavat negatiivisesti jo valmiiksi negatiiviseen asenteeseeni. Ehkä jos tuo ala olisi jotenkin avoimempi eikä lobbaisi maidon parhautta alaikäisille niin voisin koittaa muuttaa asennettani. Mutta tällä menolla hankin kohta oman lehmän! Tai ehkä en, mutta siirryn ostoksille naapurin maitotilalle. 

3 kommenttia:

  1. Kaikki kunnia EP Rislakille, mutta ei tuossa hänen kirjoituksessaan nyt ihan faktoja noudateta... mm. homogenointi EI tuhoa maidosta hyödyllisiä aineita; kalsium EI joka tapauksessa imeydy MISTÄÄN ruoka-aineesta ilman D-vitamiinia; rasvaton maito EI ole "kalman sinertävää" - tää on kuulkaa ihmiset erään nimeltämainitsemattoman "karppaajalääkärin" alkuunpanema urbaanilegenda - vaan ihan on valkoista, toki vetisemmän näköistä kuin rasvainen maito, tietenkin, eikä sitä siis värjätä valkoiseksi. Maito on lailla nimi- ja valmistussuojattu elintarvike, johon ei todellakaan saa lisätä mitä tahansa eli ei siellä mitään "laajentajia" ole - voi taivas mitä höpöhöpöä!!! Missä lienee EPR nämä ns. tietonsa hankkinut? Ei ainakaan suomalaisissa meijereissä! Mutta kukin uskokoon tietysti ihan mitä tahtoo. On aivan ihanaa, että on tarjolla erilaisia vaihtoehtoja - joku haluaa plussaa, joku luomua, joku tilamaitoa ja jokaisella lienee täysi oikeus tykätä just siitä maidosta mistä nyt sattuukin tykkäämään. - Jos jotakuta toi lainsäädäntö kiinnostaa, niin täältä löytyy (liite XIII, kohta III):

    http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2007:299:0001:0149:FI:PDF

    kaunista tammikuuta kaikille toivottaa maitokissa :)

    VastaaPoista
  2. Hei maitokissa!
    Minä en tunne tätä kyseistä EPR:ää yhtään sen enempää kuin mitä tuota lainasin. Hän kirjoitti tuossa että "Rasvattomana Plus-maito olisi kalman sinertävää" , ei että kaikki rasvaton olisi sitä. En tiedä onko se totta, mutta väriasia on tässä kohtaa mielestäni epäoleellista. Oleellista on se, että kyseiseen tuotteeseen ON lisätty kalsiumia, D-vitamiinia ja proteiineja sen jälkeen kun siitä on ensin otettu rasva pois. Eli sitä on jo aika paljon käsitelty. Ja silti se on edelleen maitoa? Jos otan appelsiinin, kuorin sen, lisään sen sisälle vaikka sitruunasta siemeniä ja muutaman siivun greippiä ja asettelen sille kuoret takaisin päälle, voisinko myydä sitä edelleen appelsiinina? Tuskin. Miksi sama ei päde maitoon? Miksi siihen saa lisätä aineita (proteiineja, kalsiumia) ja silti myydä sitä maitona? Se on ehkä maitojuomaa, mutta ei enää maitoa. Laki sen selvästi sallii, mutta se että joku mahtuu lainkirjaimen sisälle ei tee siitä oikeaa tai hyväksyttävää. Lakikin voi olla väärässä.

    Ja mitä kirjoitit valinnanvapaudesta. Sitten, kun tilamaitoa saa kaupan hyllyltä samanarvoisesti kuin muitakin maitoja, voidaan ehkä puhua valinnanvapaudesta. Tällä hetkellä tilamaitoa saa tutunkaupalla, tiskin alta, kylpymaitona yms. mikäli sattuu olemaan lähellä sellainen erikoiskauppa tai maitotila mistä sitä ehkä saa. Ja rahaa, jolla tätä kallista ainetta ostaa. Ja tämäkin nyt koitetaan estää. Ilmeisesti, koska aikuinen, suomalainen ihminen ei ole kykenevä päättämään haluaako ottaa sen "riskin" että käyttäisi tilamaitoa.

    Ja muutenkin maitopropaganda ärsyttää. Mitä muuta tuotetta saa mainostaa kouluissa ja päiväkodeissa ihmettä tekevänä taikajuomana? Mikä muu yritys saa ilmaiseksi levittää mainoksiaan sellaisiin paikkoihin jossa lapset tuijottavat niitä päivittäin. Maito ei ole mitään taikajuomaa. Jos olisi, Suomi tuskin johtaisi mm. osteoporoositilastoja? Miksi pitäisi hyväksyä, että tämmöistä propagandaa istutetaan lapsiin? Yhtä hyvin koulujen seinillä voisi olla vaikka einespitsojen mainosjulisteita, jossa ylistetään sen tarpeellisuutta. Mutta sitä ei hyväksyttäisi. Miksi sama hyväksytään meijeriyrityksiltä. Nekin kuitenkin on vain yrityksiä joiden pyrkimyksenä on tuottaa voittoa. Ei harrastaa hyväntekeväisyyttä ja yhteistä hyvää..

    Hyvää tammikuuta sinullekin! :)

    (Ja maitokissa, toivottavasti juot maidon itse etkä anna sitä kissalle, sillä kissoille ei lehmänmaito sovi. Niinkuin muutenkaan eläinmaailmassa, ei toisen lajin maito sovi toiselle. Siksi ihmisenkin pitäisi pääasiassa käyttää vain oman lajinsa maitoa, niinkauan kuin nyt maitoa tarvitsee..)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iltojen iltaa, Kontrastiina,
      Ja kiitos vastauksestasi. Näin nukkumaanmenon kynnyksellä en euforiassani jaksa provosoitua enempää - mutta en malta olla kertomatta, että molemmat kisuni saivat äsken jokailtaista herkkuansa, laktoositonta kermaa ;) Kumpikaan niistä ei ole minulle asiasta valittanut ja harvinaisen terveiltä ja hyväkuntoisilta nämä 13- vuotiaat kollit vaikuttavat edelleen.... Kauniita unia, toivottaa Maitokissa ;)

      Poista